西安电子科技大学--生命科学技术学院

当前位置: 主页 > 研究成果 > 代表性成果 >

20、基于细节点的由粗到细的潜掌纹匹配

更新时间:2015-08-01 14:53 点击:

随着现场掌纹采集技术的使用,高分辨率掌纹受到了重视。绝大多数高分辨率掌纹匹配方法都沿用了基于细节点的指纹匹配策略,但考虑到高分辨率掌纹中大量的细节点和和大面积的前景区域,新的更有效更鲁棒的潜掌纹匹配技术被需求。本文针对掌纹匹配提出了一种由粗到细的基于细节点聚类和细节点匹配传播的方法。针对细节点数量多的问题提出了一种基于局部特征的细节点聚类算法来将细节点聚类为若干类则属于同一类的细节点有相同的局部结构,之后对分好的类进行粗匹配找到两个掌纹的初始细节点对,再由每个初始细节点对开始进行细节点匹配传播算法搜索全掌纹中的细节点对。

A Coarse to Fine Minutiae-based Latent Palmprint Matching
With the availability of live-scan palmprint technology, high resolution palmprint recognition has started to receive significant attention. Most of the available high-resolution palmprint matching algorithms essentially follow the minutiae-based fingerprint matching strategy. Considering the large number of minutiae and large area of foreground region in full palmprints, novel strategies need to be developed for efficient and robust latent palmprint matching. In this paper, a coarse to fine matching strategy based on minutiae clustering and minutiae match propagation is designed specifically for palmprint matching. To deal with the large number of minutiae, a local feature-based minutiae clustering algorithm was designed to cluster minutiae into several groups such that minutiae belonging to the same group have similar local characteristics. The coarse matching was then performed within each cluster to establish initial minutiae correspondences between two palmprints. Starting with each initial correspondence, a minutiae match propagation algorithm search for mated minutiaewas done in the full palmprint.

所提算法的流程图

Flowchart of the proposed latent palmprint matching system

西安电子科技大学 生命科学技术学院 版权所有 2009-2016
电子工程学院网络信息中心制作维护  管理员信箱 xidianlife@163.com